Уявімо собі ситуацію: людина хоче купити квартиру або продати власну. Люди, не посвячені в тонкощі українського законодавства, що постійно змінюється, стикаються з мільйоном питань. Куди йти спочатку? Чи потрібно проводити оцінку і в кого? Які документи зібрати? У розв’язанні ситуації допоможе нотаріус – перший і головний фахівець, до якого слід звернутися перед правочином.


Нотаріальне підтвердження договору

Всі без винятку договори, що стосуються купівлі-продажу квартир, потрібно обов’язково засвідчувати в нотаріуса. Лише після цього правочин вважається законним. Справа в тому, що нотаріус у процесі посвідчення договору здійснює державну реєстрацію права власності на нового власника. Отже, покупець квартири виходить з кабінету вже повноправним власником, і йому вже не потрібно звертатися до будь-яких державних органів для реєстрації.

 

Досвідчений нотаріус Київ посвідчує договір, попередньо перевіривши всі надані для цього документи. У комплекс контролю також входить перевірка на відсутність арештів, заборони на відчуження. Якщо в укладанні договору бере участь представник, також перевіряється його довіреність.


Документація для здійснення правочину

Щоб провести операцію, пов’язану з купівлею або продажем квартири, швидко, сторонам потрібно надати нотаріусу такий пакет документів:

 

  • паспорти і реєстраційні номери платників податків (колишні ІПН).
  • свідоцтво про право власності/право на спадщину, інша документація (договір міни/дарування/купівлі-продажу тощо);
  • якщо стороною виступає неповнолітня особа, потрібно надати згоду батьків на підписання договору;
  • якщо в квартирі зареєстрована неповнолітня особа, потрібно надати дозвіл органів опіки та піклування;
  • документ, що підтверджує кількість зареєстрованих в квартирі осіб;
  • звіт про експертну грошову оцінку об’єкта;
  • особі, яка представляє інтереси сторони за довіреністю, потрібно надати свій паспорт і реєстраційний номер платника податків і саму довіреність.

 

Правочин у приватного нотаріуса укладається швидко, з гарантованим дотриманням прав сторін. Нотаріус ціни пропонує справедливі: це плата за заощаджування часу, зручність, проведення процедури в рамках законодавства. Тепер для здійснення операції з купівлі або продажу квартири досить оцінити її, зібрати документацію і звернутися до нотаріуса.

 

 

Зверніть увагу - працюємо і з англомовними громадянами!